Bahan2 yang diperlukan:-
-------------------------------
- 8 keping roti yang dipotong kecil (saya potong empat segi kecil, ikut suka/senang anda la nak buat mcm mana)
- ¼ cwn kismis (ni rasa kalau tak letak pon tak pe, tak jejaskan rasa pon)
- 2 cwn epal yang telah dihiris halus (saya letak dalam 4biji epal yang sederhana kecil, biasanya org guna epal hijau tapi letak epal merah pon boleh gak, kalau letak epal hijau dia akan rasa masam2 sikit la.. So, sape suka manis, pakai la epal merah. Sebab dalam ni dia guna brown sugar-jadi kurang la manisnya)
- 1 cwn gula perang (brown sugar- kalau nak guna white sugar boleh, tapi kena kurangkan sukatan la kot..takut nanti jadi manis sgt)
- 1 ¾ cwn susu (kalau tak de susu segar, boleh jg guna susu evaporated dalam tin tu..beli satu tin pon cukup. Sebab 1tin lebih krg = = 2cwn)
- ¼ cwn marjerin
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis
- ½ sudu kecil perasa vanilla
- 2 biji telur yg dipukul
Bahan2 utk gravy dia:- (yang ni optional, kalau tak letak pon tak pe. Saya tak buat pon… Heheehe.. Tapi kalau buat lagi menarik kot, tak pon ganti ngan whipped cream je... :p Dan satu lagi, kalau nak guna gravy ni, elok pakai epal hijau utk seimbangkan rasa dia )
-------------------------------------
- ¼ cwn gula putih
- ¼ cwn gula perang
- ½ cwn marjerin
- 1 sudu kecil perasa vanilla
Cara-cara:-
1. Panaskan oven pada suhu 175 darjah Celsius.
2. Ambil mangkuk besar, campurkan roti, kismis dan epal. Gaulkan.
3. Dalam periuk kecil, campurkan gula perang, susu dan marjerin dan masak atas api sederhana besar sampai la marjerin tu cair. Lepas tu, tuangkan dalam mangkuk yang dah dicampur roti+kismis+epal tadi. Gaulkan.
4. Bila dah rata, masukkan dalam dulang pembakar.
5. Dalam mangkuk kecil, pukul telur dan masukkan serbuk kayu manis+esen vanilla. Tuangkan atas campuran yang telah anda letak dalam dulang pembakar tadi..
6. Bakar dalam oven selama 45-50 min. Letakkan dulang pembakar dalam satu lagi dulang besar yang berisi air panas (kira-kira separuh dari dulang yang berisi puding tadi) untuk mengelakkan bahagian bawah puding hangus/ berkerak (Nama istilah ni double boiler/ boiling). Tekan pudding tu untuk pastikan dalam dia masak. Kalau bila ditekan dia rasa kenyal (dia bounce balik naik atas..) Bermakna pudding sudah sedia untuk dimakan!
7. Sementara tunggu pudding masak, boleh la campurkan semua bahan utk gravy tadi (except vanilla) dalam periuk kecil dan masakkan atas api sederhana. Masukan vanilla lepas mendidih. Hidangkan bersama pudding.
-Gonna take more than a fist to enlighten an ignorant man-
0 Roads Chosen:
Post a Comment