"The want of plenty distracted you "

[Al-Quran; Sura Al-Kautsar]



So, which road should I choose now?

[Embark on the PhD train or disembark from the study train altogether]

Wednesday, May 19, 2010

Jr. Assistant Chef

Wednesday, May 19, 2010

Sekarang ni tengah musim demam, batuk, selsema dan sakit tekak. Tak pasti apa puncanya.. Samada cuaca amat terik atau ada wabak sedang melanda...

Minggu lepas, tiga2 anak sedara melepek kat rumah. Sekejap demam, sekejap kebah. Bila Kak D dah ok, Ciyah pulak naik temperature.. 

Jadinya, tinggallah Ciyah sorang2 kat umah, sebab kakak dia dah baik. Umminya hantar la pergi sekolah...

Sepanjang duduk rumah Ciyah asyik kehulu ke hilir [walaupun kaki terketar2 sebab suhu badan tinggi], gagahkan juga kakinya untuk berjalan disebabkan kebosanan melanda diri...

Biasalah budak2 kan... Kita suruh rehat, mana mahu.. 

Maka bersai'elah Ciyah dari depan ke dapur [sebanyak berapa kali pun tak pasti]...

Bila petang, suhu dia macam lagi tinggi, jaram la kepala dia dan masukkan ubat kat punggung.. 

Bila baringkan, dia nangis.. Jadi Mak Andak pun letaklah kat dapur teman jadi pembantu chef.

Tolong Mak Andak buat Oreo Muffin!

Jr. Assistant Chef

Panas betul badan dia.. Tuk Ibu kata berdiri kaki gigil2

Oreo Muffin!

Tapi tak berapa cantik dia naik.. sebab tak letak baking powder.. dah habis rupanya benda tu kat rumah. Dan bekas tempat bakar muffin tu pula dah berkarat... =(   Jadinya, rupa dia tak macam kat kedai la..

p/s: sekarang ni, Kak D dah demam balik... ~~



-Gonna take more than a fist to enlighten an ignorant man-

6 Roads Chosen

Friday, May 14, 2010

Pictures during LL4G

Friday, May 14, 2010

Pictures worth a thousand words right?
So, I bet you can guess what happened during the grand assembly for LL4G..
There so many pictures I didn't upload...

But I think these pics are enough to help you to generate ideas about the story till the end..
=)

~ Don't have the spirit to write right now, lil Aimi got high fever~
(Melepek je kat tepi ni...)

-persediaan terakhir-


-sebelum majlis bermula-


-antara pengunjung yang hadir-


-ucapan alu-aluan-


-ucapan dari wakil2 yg terlibat-


-antara pemudi-pemudi yang bertugas-


-adik2 yang bersemangat-


-nice banner-


-performance by in heart-


- performance by Muadz and Raihan -


- people during the performance...-


-adik2 cilik bersama lampu2 mereka-


-wakil Palestin dan Turki-


-proses penyerahan dana-


-proses penyerahan dana 2-




-proses penyerahan dana 3-


3 Roads Chosen

Tuesday, May 11, 2010

~Buat Mak Cik yang Kerinduan~

Tuesday, May 11, 2010
Pos ni dibuat khas untuk mak cik Nisah yang kerinduan..
Rindu nak tatap muka anak-anak-anak-anak-anak sedara dia..
(anak buah kuasa lima; menunjukkan anak sedara dia ramai dari saya)
~~Huhu~~

Lepas ni boleh la printkan gambar2 ni,
dan tampal kat dinding tepi katil..
Sebelum tidur boleh belek2 dan telek2 dulu...
Moga jadi pengubat rindu..
















p/s: Nisah, masih kenal yang mana satu mana kan?? jangan tertukar2 nama sudah... ngeh3...

5 Roads Chosen

Saturday, May 8, 2010

-Chewy Apricot Yogurt Biscuit-

Saturday, May 8, 2010
-Update info: Recipe -
Ingredients:
  • 1 1/2 cups plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp ground cinnamon powder
  • 1 cup rolled oats [I replace them with cornflakes]
  • 1/2 cup light muscovado sugar [ I replace with brown sugar ]
  • 1/2 cup chopped ready-to-eat dried apricots
  • 1 tbsp flaked hazelnuts or almonds [ I skipped this, no stock available in the house]
  • 2/3 cup natural yogurt [ I think it would be yummy if we put yogurt with peach flavour.. what do you think? next time i'll try...]
  • 3 tbsp sunflower oil [ no sunflower oil, I put corn oil]


Method:
  1. Preheat the oven to 190C. Lightly oil a large baking sheet.
  2. Sift together the flour, baking power and cinnamon. Stir in the oats, sugar, apricots and nuts.
  3. Beat together the yogurt and oil, then stir evenly into the mixture to make a firm dough. If necessary, add a little more yogurt.
  4. Use your hands to roll the mixture into about 16small balls, place on the baking sheet and flatten with a fork.
  5. Sprinkle with demerara sugar. Bake for 15-20 minutes, or until firm and golden brown. Transfer to wire rack to cool. Store in an airtight container.

** Credits to 1dessertsrecipes.com ;)










Tak sempat nak cerita panjang di sini..
Nak pergi LL4G kat Shah Alam..
Balik nanti kita cerita panjang...
~ Bersemangat mode ~
---------------------------------
~Dah pulang~
Alhamdulillah. program LL4G sungguh mendapat sambutan..
Nanti saya buat entry utk malam perhimpunan itu bersama gambar2 sekali...
=)

3 Roads Chosen

Wednesday, May 5, 2010

| Life Line for Gaza | -tentative program-

Wednesday, May 5, 2010

-PROJEK PERHIMPUNAN PERDANA  PALESTIN LIFE LINE 4 GAZA-


OBJEKTIF:
1.       Memberikan kesedaran kepada masyarakat berkenaan Konvoi Menerobos Tembok Kematian di Gaza
2.       Menggabungkan NGO-NGO yang prihatin dengan Palestin
3.       Menjadi Majlis Kemuncak Projek Pengumpulan Dana untuk Konvoi Life Line 4 Gaza

SASARAN:                           Semua Masyarakat Malaysia.
TEMA:                                   “BERSATU UNTUK PALESTIN”                     
TEMPAT:                              Stadium Malawati, Selangor
TARIKH:                                                8hb Mei 2010
TENTATIF:
0800       Persiapan Tempat (Teknikal)
1200       Jangkaan Teknikal Siap
1400       Uji Suara & Rehearsal
1700       NASYID TEMPATAN -
1900       Mula Berkumpul di Stadium Malawati
                                Solah Maghrib Berjamaah
                                Solah Hajat
                                Tazkirah Ringkas
                                Solah Isya’ Berjamaah
2100       Pembukaan oleh MC – dimulakan dengan Fatihah
                2125       Ucapan Alu-Aluan JK Penganjur – HALUAN PALESTIN
                2135       Tayangan Multimedia
                2145       Nasyid 1
                2200       Ucapan Wakil-Wakil NGO – di selang seli oleh nasyid or seruan.
2230       Tazkirah Sheikh Abu Bakar al-Awawidah – Wakil GAZA.
2300       Penyerahan Sumbangan kepada wakil Penganjur Konvoi
                2330       Majlis Tamat




-Gonna take more than a fist to enlighten an ignorant man-

3 Roads Chosen

Tuesday, May 4, 2010

| Life Line for Gaza |

Tuesday, May 4, 2010
Lifeline 4 Gaza (Talian Hayat untuk Gaza) is one of the efforts of many NGOs to support the international campaign on penetrating the siege of Israelis towards the Palestinians in Gaza.
The 4th convoy will be held on the 15th of May 2010, insyaAllah.. 
There will be about 20 cargo ships full with medicine, food, clothes and everyday utilities involved in this fourth convoy. 
The ships will be sailed from Instanbul, Turkey. 
Among the organizations that joined this convoy are; Free Gaza Movement which based in Cyprus, IHH in TurkeyMERC and Kispa from Indonesia and other NGOs from USA, Greece, France, Sweeden, German, Italy, Venezuela and many more.

 
Gazze cargo-ship bought by IHH with USD 850,000 with capacity 3150 ton.

-Nearest upcoming event-

So, in order to buy all the needs for the convoy (especially the cargo-ship), a lot of expenses needed. 
Thus, a grand assembly will be held on this coming 
Saturday, 8th May 2010 at Stadium Melawati, Shah Alam 
from 7.00 pm - 11.30 pm. 

(But I guess the assembly will only start after Maghrib prayer to make the program running smoothly.)

 Hence, let us gather there and show our support and give away some of our wealth to our brothers and sisters who are protecting our first Qiblah with their blood and soul.  

Perhaps that is the least that we can do.
-----------------------------
Do you remember the seerah of a little bird that tried to put off fire with his tiny beak?
But being mock and sarcasm by other creature? 
The creature said; 
Why bother taking water with your tiny beak to the fire? It won't help to reduce it at all!
And what the little bird say?
I do this because I'm ashame of Allah, 
for I have the strength to contribute,
Even if this amount of water will not bring down the fire,
at least, I have something to present to Him in the hereafter..
and what will you present my dear..?

Let's think!
He will look at the effort, not the fruit of it




-Gonna take more than a fist to enlighten an ignorant man-

0 Roads Chosen

Saturday, May 1, 2010

Kembara: Bandung 1

Saturday, May 1, 2010
Dah lama janji nak cerita pasal pi jalan kat Bandung...
Subuh Pagi
Flight ke Bandung dijadualkan pada pukul 9.00am. Jadi, kami harus bertolak lepas Subuh sebab takut terlepas flight. Ye la kan, KL ni bukan boleh dibuat main.. Kalau dia nak buat jam tu, alamatnya tak sempat la nak naik kapal terbang...
Maka bertolaklah kami ke LCCT awal-awal pagi selepas subuh.
Sampai di LCCT, kami makan sarapan yang Yob beli.
Nasi lemak+kuih puding jagung+Mee hoon.


Boarding Terminal
Di sebabkan perjalanan yang lancar, maka kami tiba agak awal. Jadi, kenalah tunggu sekejap kat terminal pelepasan. Di situ boleh nampak dengan jelas kapal terbang-kapal terbang yang bersedia untuk berlepas.
Bunyi kipas dia...wuisshhh.. sakit telinga..
Anak-anak buah pula nampak macam excited...
Kecuali seorang...
Dina!


Saya nak naik kereta!!
"Mak Andak, saya tak mau naik kapal tu... saya nak naik kereta!"
"Mana ada kereta nak pergi sana (Bandung)..."
"Ada la.. kereta Abah!"
"Tak boleh, kita tak boleh naik kereta kalau nak pi Bandung"
"Kenapa pulak, selalu jalan-jalan Abah bawa kereta.."
"(Hmmmm.. cane nak bg budak kecil ni faham ek?) Sebab kereta tak boleh jalan dalam/atas air.."
"Kenapa pulak??"
"(Aiyooo..) Sebab kereta boleh jalan atas jalan raya je.. Sebab tu la kita kena naik kapal terbang.."
"Tak nakkkk! Saya nak naik kereta... uhukk..uhukk (muka dah jebik2 tanda nak menangis)"
"Alamak.. sudah... budak ni buat karut pulak dah... "


Naik kapal
"Saya tak mau...!! saya tak mau..!! Dina tak nak naik kapal terbang... Wwaaaaaa...!!"
(Sambil didukung Yob a.k.a abah dia )
"Kenapa tak mau naik? Best apa? Dina kan haritu kata nak tengok kapal terbang?"
"Saya takut...(mungkin sebab dia dengar bunyi kipas yang sangat kuat itu kot..)"
"Tak payah takut, abah kan ada.."
"Saya tak mau duduk atas bumbung..!"
(Aikk?? Bumbung?? Siapa la pulak bagitau dia naik kapal duduk atas bumbung. Sambil menahan perut nak tergelak)
Abahnya pun dengan sabar memujuk " Tak duduk atas bumbung.. kita duduk kat dalam ok? Dina duduk dengan abah.."
"Iskk..iskkk..issskkk.. saya tak mau.. saya takut.." Masih lagi ada sisa-sisa kesedihan+ketakutan..
Sepanjang nak naik kapal tu, memangla si Dina tu melekat (didukung) oleh abah dia..
Aduhai.. 
Si kecil Aimi + Kak Yong still riang ria dan excited nak naik kapal..
~~Laallalaaaaalla...

Flight Attendant yang tak cukup umur...
Dalam kapal terbang, Dina dah senyap.
Agaknya teruja melihat pemandangan di luar kapal kot..
Tapi ada pulak yang take over tugas nangis-menangis ni..
Si kecik Aimi tu tak mau duduk diam. Asyik berjalan kesana kesini.. Mengalahkan flight attendant yang ada kat dalam tu. 
Aduhai, banyak kali pulak tu dia jatuh.. dah benjol kepala...
Jatuh je, nangis.. Jatuh je, nangis...
Memang kira famous kejap la rombongan Yob and family waktu tu..
Apa tidak nya, suara Aimi lagi kuat dari pengumuman kat dalam kapal tu!
Wahahahahaha..

Haru..haru..
Tahan je la walaupun muka dah merah sebab malu...
Huhuhuuhuhu...


On the way to Bandung
So, perjalanan ke Bandung diteruskan seperti biasa. Walaupun dengan kehadiran seorang flight attendant yang tak cukup umur tu... :p
Masa perjalanan pergi tu dirasakan agak lama la juga.
Walhal hanya beberapa jam sahaja..
Mungkin sebab dok kalut supervise si flight attendant yang dukup umur itu kot..
Nasib baik la Mak Andak awak ni tak migrain and termuntah kat dalam plane..


Breakfast.. Milo RM3.00??? Apakah?


- Dina senyum+menutup muka; waktu sedang gembira lagi tu... 
- Stewardess kecil sedang minum susu...
Bersambung...


-Gonna take more than a fist to enlighten an ignorant man-
@>->---------

4 Roads Chosen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"where are you going? where are you going?
NORTH? SOUTH? EAST? or the WEST?
where are you heading? where are you heading?
TURN TO ALLAH is the best!
coz He is there wherever you are...
so turn....turn, turn to Allah
Allahu Allahu, jallaa jallaluhu"