"The want of plenty distracted you "

[Al-Quran; Sura Al-Kautsar]



So, which road should I choose now?

[Embark on the PhD train or disembark from the study train altogether]

Friday, April 15, 2011

International Seminar 2011 [Updated...]

Friday, April 15, 2011

Note: Freedom Flotilla II scheduled on May 2011, God Willing...

Please visit this site for more information regarding this seminar.
Great speakers will be there, don't miss it!

0 Roads Chosen

Thursday, April 7, 2011

Let's Go Abroad!

Thursday, April 7, 2011
Friends, have the dream to go over the seas??
;-)

GOOD NEWS! If you have the ambition to study abroad, here is your opportunity...
Grab the chance to apply now! 
The closing date for the application is on 13 April 2011.
Hurry up!

[note: please check the terms and conditions for application HERE]
[for online application click HERE]



0 Roads Chosen

Monday, April 4, 2011

Busy

Monday, April 4, 2011


Competition in [worldly] increase diverts you (1) Until you visit the graveyards (2) No! You are going to know (3) Then no! You are going to know (4) No! If you only knew with knowledge of certainty… (5) You will surely see the Hellfire (6) Then you will surely see it with the eye of certainty (7) Then you will surely be asked that Day about pleasure (8)        [At-Takaathur; Chapter 102]


Mereka saling merancang dan merangka konspirasi untuk membuat kerosakan dan mengubah masyarakat supaya  menjadi sampah-sarap yang tenggelam  di dalam lumpur noda dan kejahatan. Masyarakat akan sentiasa disibukkan dengan kepayahan mencari sesuap makanan. Akibatnya mereka menjadi penat dan letih sehingga mereka tiada kesedaran untuk mendengar nasihat dan petunjuk mahupun kembali kepada Deen Allah swt. (Fi Zilaalil Quran)


Sesungguhnya, mereka menjadikan pendidikan sebagai sasaran atau alat untuk merosakkan keperibadian remaja-remaja Muslim. Pendidikan yang tak mampu melahirkan golongan yang khusyu' apabila beribadah dan golongan yang menangis apabila membuat dosa...

Mari berfikir!

[A Good email/reminder from Sister Safi Ar-Rahman]


2 Roads Chosen

Sunday, April 3, 2011

KPT

Sunday, April 3, 2011
Alhamdulillah, selesai sudah proses mengisi dan menghantar borang. Mujur hantar by-hand. Kalau tidak, tak pasal-pasal pemohonan kena tolak sebab tak letak initial di bahagian bawah setiap muka surat perjanjian. Rupanya-rupanya ada pembetulan dalam lampiran contoh mengisi borang. Pembetulan itu pula baru di emailkan pada hari yang sama dengan hari saya nak hantar borang. Memanglah saya tak akan tahu… [Lain la kalau ada blackberry ke kan? Boleh check email setiap satu saat… kih3]

Yuran pengajian dah settle. Sekarang cuma kena fikir untuk sara diri pula. Nak buat kerja part-time ke? Minta pinjaman MARA ke? atau….. hmmm, belum dapat dipastikan lagi. [nota: bagi penerima-penerima biasiswa KPT ini, mereka TIDAK dibenarkan menerima mana-mana biasiswa/dermasiswa lain KECUALI pinjaman pelajaran] Itu apa yang saya faham melalui surat tawaran dia la. Betul ke fahaman saya tu ye? Anyone??

Banyak lagi yang nak kena pertimbangkan. Contohnya, nak menyewa atau berulang-alik? Kalau berulang-alik, nak drive ke nak naik public transport? dll… Pun masih belum dapat dikenal pasti. Sebab rasanya, apa-apa pun nak kena tengok jadual macam mana kan? Kalau kelas packed mungkin yang sebaiknya duduk dekat/dalam kampus. Tapi jadual PG student tak la sepadat UG kot..??? Itupun saya tak pasti…

Cuma apa yang saya boleh pastikan ialah, saya perlu bersiap sedia. Mental, fizikal, emosi dan  memori semuanya mestilah dalam standby mode. Sebab apa yang saya pasti, cara belajar PG tak sama dengan UG!

Rabbi yassir wa la tu’assir Ya Rahman, Ya Rahim…

PG students, spoon-feed yourselves!

8 Roads Chosen

Muffins


I made them last month, yet no time to make a post in this blog due to the bills that I don’t pay (in purposely doing it: NOT PAYING THE BILLS)

If I wanna use the home connection, I might need to queue for quite long or maybe need to stop in the middle of my typing process because I’m not the only one who is blogging… There are more than one Blogger in this house! :-) [just for your info] So, I decided to make my drafts in my lappy, then transfer them to the World Wide Web by using the home connection.

Cause, I already get two [or perhaps three??] ‘warning letters’ from Ina for not updating my blog for about...2 months?? Really that long??? Yeah, you're right Ina, memang agak kejam la... [Ina, ini sebab tak de *hamasah* sama nih. Bukan sebab tak bayar bil aja… ;-) 
Or … I will have to buy another Ethernet cable to plug in the switch socket…. [Then get rid of the C BBand! Yeah!]  :-P  *Plus can save some money!* YIPPEE~~

Blueberry Muffins

Muffin yang pertama dibuat adalah muffin blueberry. Bila dah puas mengintai, buat survey, kira duit dalam saku… akhirnya saya buat keputusan untuk menggunakan jem sahaja. Kalau nak beli buah yang segar, macam boleh buat makan tengahari untuk dua hari je…  Jadi niat dibatalkan… [Nak jimat duit untuk masuk belajar balik… Oh, buat kawan saya Cik Tira/Taro yang comel; saya InsyaAllah akan belajar di Serdang. Moga Allah permudahkan, Ameen…Maaf lambat jawab soalan kamu... :-) ]

These petite blueberry muffins are for those little munchkins! 
[ Konon la, orang besar pun makan juga...]


Muffins for adults, bigger in size!

Mimi: One of the munchkins a.k.a Duta kecil for mOmO's muffin...
[ pengacau  peneman di dapur :-P ]

Bluberry Muffins


With this size, the muffin can feed two munchkins...
[ Jangan bagi satu sorang, nanti bazir diorang buang.. hik3]

Ready to eat
[ Hiasan je sudu tu, makan je pakai tangan... :-P ]

Resepi untuk muffin ini sangatlah mudah dan fleksibel. Kalau tak suka letak jem bluberry/bluberry, boleh gantikan dengan apa-apa yang anda suka. Saya ada juga buat Chocolate Muffin guna resepi ni… Hasilnya memang Alhamdulillah, sangatlah tidak menghampakan. :-)
Resepinya nanti saya poskan. Lupa letak kat mana dah… Tapi of course lah dapat dari Encik Internet kan… :-P

Chocolate muffins

Still in tray...

For giveaway... 

Basket deco by ummi mimi

Actually this one was for a special occasion :-)
[ Special occasion?? *wink wink* ]


 Ok, till we meet again… [with the receipe.. hohoho]



4 Roads Chosen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"where are you going? where are you going?
NORTH? SOUTH? EAST? or the WEST?
where are you heading? where are you heading?
TURN TO ALLAH is the best!
coz He is there wherever you are...
so turn....turn, turn to Allah
Allahu Allahu, jallaa jallaluhu"